torsdag 12. februar 2015

Korverker og vokalensembler i Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival


Kor i verdensklasse

I 2015 feirer Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 15 år, og i jubileumsåret er temaet for festivalen musikk som brobygger – ute og hjemme. Når festivalen belyser dette temaet gjennom ulike komponister, musikksjangre og tidsepoker er vokalensemblene og korverkene en sentral del av repertoaret. 
fff
Det blir et gledelig gjensyn når det engelske vokalensemblet Gabrieli Consort vender tilbake til festivalen under ledelse av Paul McCreesh. I Gamle Aker kirke fremfører de et acappellaprogram sentrert rundt Jomfru Maria, på selve kvinnedagen. Det blir engelske hymner fra de siste 500 år. Det italienske Ensemble Odhecaton med dirigent Paolo da Col gjester Norge for første gang, og fremfører Palestrinas gripende Missa Papae Marcelli. Odhecaton består av totalt 20 mannlige sangere fra hele Italia og ensemblet har vunnet flere priser og mottar strålende kritikker for sine konserter og innspillinger. Det danske eliteensemblet Concert Clemens er et profesjonelt vokalensemble bestående av 16 sangere. Under festivalen vil de fremføre Salmesuite under ledelse av Carsten Seyer_Hansen. Salmesuite er et unikt og vakkert verk der den danske salmetradisjonen møter «den nordiske jazzen». Med seg har de kjente jazzmusikere som Marilyn Mazur (perkusjon), Jacob Buchanan (flygelhorn) med flere.
fff
Vi er også stolte over å presentere Lativas radiokor, et av verdens ledende vokalensembler. De vil gjøre hele to konserter under årets festival. I en egen acappellakonsert presenterer de et program som bygger broer mellom norske og baltiske kortradisjoner. De medvirker også i storsatsingen Song of Songs sammen med det kritikerroste Ensemble Sarband. Under ledelse av Kaspars Putniņš byr de to ensemblene på et enestående møte mellom kristne, jødiske og islamske tradisjoner. Bestillingsverket er et samarbeid mellom seks komponister fra ulik kulturell og religiøs bakgrunn, og prosjektet kan sies å være en fanebærer for toleranse og kommunikasjon på tvers av kulturelle og reiligiøse grenser. 
fff
Vi har selvfølgelig også med en stor del av hovedstadens kor i årets festival både i konserter og høymesser. Blant andre gleder vi oss til å høre Oslo Domkor, landets ledende kirkekor. Oslo Domkor medvirker i en annen av festivalens storsatsinger; Draumkvedet i original og nyskreven form. I denne produksjonen ser vi nærmere på en av våre store nasjonalskatter og en sentral del av norsk musikkhistorie. Berit Opheim, en av våre fremste folkesangere, synger originalversjonen a cappella, og tar oss med på Olav Åstesons vandring over i dødsriket. Deretter følger Martin Ødegaards verk for elektronikk, kor og solister som urfremføres av Oslo Domkor, Berit Opheim og Vegar Vårdal (hardingfele) under ledelse av Vivianne Sydnes. Med Martin Ødegaards kommentar til middelalderballaden Draumkvedet bygger vi broer mellom middelalderen og nåtiden.
dddd
Årets program har ikke minst en rekke konserter til minne om den store norske kirkemusikeren Knut Nystedt. Oslo Kammerkor presenterer viktige korverker fra norsk musikkhistorie når de hedrer Knut Nystedt liv og virke i samarbeid med Oslo Strykekvartett, under ledelse av Håkon Daniel Nystedt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar