onsdag 10. desember 2014

Julekalender: LUKE 10

”Unge sangere bærer i seg store ambisjoner. De engasjerer seg så sterkt i musikken. Dette gir dirigenten en spesiell inspirasjon tilbake”

I dagens luke deler vi et intervju fra Stemmebåndet 1994. Dirigentene Carl Høgset og Joar Rørmark forteller hva det er som gjør at de er så engasjerte i Norges Ungdomskor og om fine opplevelser de har hatt med koret så langt. Intervjuet er gjort av tidligere NUK-sanger Svend Waage.


Norges Ungdomskor

...dirigeres av Carl Høgset og Joar Rørmark. Begge har travlere dager enn de fleste av oss. Likevel klarte Stemmebåndet å få noen ord med disse to nestorene i norsk korliv.

Av: Svend Waage

Norges Ungdomskor (NUK) er representasjonskoret til NOBU. Koret er et prosjektkor, og settes sammen av sangere fra hele landet. NUK er et tilbud om ekstra utfordringer til unge, dyktige sangere som ønsker å skape musikk på et høyt nivå. Norges Ungdomskor har blant annet gått til topps i den store internasjonale konkonkurransen i Arezzo i Italia. Både Carl og Joar er blant de ledende dirigentene i norsk korliv. Mange ”viktige” personer liker alt for godt å snakke om seg selv. Men disse herrene legger for dagen et så intenst kjærlighetsforhold til Norges Ungdomskor at praten bare kom til å dreie seg om koret.

Hva får to dirigenter av deres kaliber til å engasjere seg så sterkt i NUK år etter år?

Joar: - Den energiske innsats som unge mennesker kan legge for dagen. Med Norges Ungdomskor kan en arbeide svært intenst så lenge vi har et klart mål. Det er en sterk opplevelse når koret gjør framskritt og skaper musikk fra time til time.

Carl: - Unge sangere bærer i seg store ambisjoner. De engasjerer seg så sterkt i musikken. Jeg har opplevd at sangere i NUK har vært mer kritiske enn meg selv i arbeidet vi gjør.

Joar: - Unge mennesker lar seg begeistre når de skaper musikk. Dette gir dirigenten en spesiell inspirasjon tilbake.

Koret samles sjelden. Hvordan kan et prosjektkor skape et miljø for sangerne?

Carl: - Miljøet i NUK kan sammenliknes med det miljøet et annet kor har når det er på reise. Vi lever tett og travelt. Det skapes et samhold en ikke opplever til daglig.

La oss gå tilbake til den gang NUK ble dannet.

Carl: - Fra begynnelsen var det Joars idé. Han mente at også korbevegelsen burde ha et flaggskip tilsvarende ungdomssymfonikerne og Norges nasjonale ungdomskorps, og NOBU tente på idéen.

Joar: - Vi hadde tenkt at hvert distriktsforbund skulle sende to kvalifiserte sangere til koret, men vi endte med å holde opptaksprøver.

Dirigentene kaster seg ut i en mimrestund over korets første år. For en tidligere NUK-sanger er det en fryd å høre om minnene fra den gang. Det blir stadig tydeligere hvilken plass koret har i Carl og Joars hjerte. Til slutt måtte vi spørre dem: Hvilken opplevelse sammen med koret har gjort sterkest inntrykk?

Carl: - Det er flere ting jeg kunne nevne. Under Festspillene i Bergen satt jeg på første rad i Trollsalen og tittet ut gjennom vinduet på Griegs egne omgivelser. Da jeg dirigerte hans ”Fire salmer” etterpå, var det en egen stemning i koret. Det var en spesiell dag og en spesiell framførelse, både musikalsk og menneskelig.

Joar: - En stormfull høstkveld dirigerte jeg Max Regers ”O, Tot, wie bitter bist du” i Trondarnes kirke i Harstad. Der og da fikk vi en musikalsk opplevelse som gjorde et voldsomt inntrykk på oss alle.

Det har også gjort inntrykk på en tidligere NUK-sanger å få høre hvordan dirigentene opplever koret. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar