tirsdag 9. desember 2014

Julekalender: LUKE 9


Sandefjord jentekor ut på tur!

Sandefjord Jentekor fikk reist en del rundt i verden og i dagens luke deler vi to utklipp fra arkivet om jentekoret og dirigent Sverre Valen.

Avisutklippet er fra Sandefjords blad i 1990, hvor jentekoret hadde blitt invitert av italiensk tv til å komme til Bologna for å være med på TV med ett av de aller beste italienske barnekorene. Jubelen sto i taket!

Artikkelen er fra 1996 hvor Stemmebåndet skrev om en av jentekorets mange utenlandsturer, hvor de reiste på turné til USAs vestkyst. 75 stk sangglade jenter var de totalt og de opptrådte både på TV og i Disneyland.
 


Sandefjords Blad 1990:

Italiensk TV inviterer jentekoret til Bologna

40 jenter fra Sandefjord Jentekor reiser torsdag 6. desember til Bologna i Italia for å være med på et TV-opptak sammen med et av de aller beste italienske barnekorene, Il Piccolo Coro del´ Antonyano. Det italienske TV-selskapet RAI UNO bekoster både reise og opphold, og oppdraget markerer nok en gang at Sandefjord Jentekor befinner seg på høyeste internasjonale nivå når det gjelder korsang.

Jubelen sto i taket da dirigent Sverre Valen og formann i Jentekorets venner, Ragnhild Stein, tirsdag fikk den endelige bekreftelsen på invitasjonen fra RAI.

- Dette er et meget hyggelig oppdrag selv om jeg helst hadde sett at alle jentene kunne ha fått     anledning til å være med på turen til Italia. Det er ingen lett oppgave å plukke ut de 40, sier dirigent  Sverre Valen.

Fem julesanger
Reisen skal for øvrig foregå med buss til Gardermoen. Jentene flyr til Milano og reiser videre til Bologna, hvor opptakene finner sted. Søndag 9. desember skal Sandefjords sang-ambassadører være tilbake i hjembyen.

- TV-opptaket, som skal sendes ut over hele Italia juledags morgen, inngår i en serie som er kalt ”Barnekor fra hele verden”. Hvert år inviteres et utenlandsk kor til denne serien. Vi skal synge fem julesanger, hvorav to skal være tradisjonelle norske julesanger, forteller Valen.

Det er ikke bare italienske TV-seere som kan glede seg over å oppleve kvalitetspreget sang fra Sandefjords dyktige syngende ambassadører. Et opptak med Jentekoret fra Mathyas-kirken i Budapest, som ble tatt opp i forbindelse med sommerens triumfferd til Wien, er allerede sendt på Ungarsk fjernsyn. Selve hovedkonserten går imidlertid på luften 21. november.

Stor anerkjennelse
Konserter med Sandefjord Jentekor har tidligere vært sendt både på amerikansk TV og på BBC i England, og koret har opparbeidet seg stor internasjonal anerkjennelse, både på grunn av sine mange utenlandsturnéer, sine meget gode resultater i flere korkonkurranser og tidligere plateinnspillinger. Sandefjord Jentekor har for øvrig i den senere tiden spilt inn fire CD-plater, og har planer om å synge inn fire nye i løpet av de neste to årene. Hittil har platene ”Halleluja” med Jentekoret og Solistensemblets juleplate ”Glade Jul” blitt sendt til 14 forskjellige land. I nærmeste framtid kommer to nye innspillinger, ”Hymn to Freedom” og ”Fra Fader Bach til Fader Jacob”.

Stemmebåndet 1996:

Sandefjord Jentekor på turné i USA

27. juli reiste 75 sangglade jenter til USAs vestkyst. Der var de i to uker og holdt til sammen 11 konserter. Med seg hadde jentene dirigent Sverre Valen og organist Anders Hovind.

Av: Hilde Fougner

Sandefjord Jentekor ble grunnlagt i 1956 av Sverre Valen. Siden det har koret vunnet flere priser og sunget i mange kjente konsertsaler.

I 1969 vant de 1. pris i BBCs internasjonale konkurranse og i 1979 og 1990 vant de 1. pris i Wien. Av stedene de har sunget kan vi nevne Carnegie Hall (New York), Hollywood Bowl (Los Angeles), Kennedy Center (Washington DC) og BBC (London). Det var derfor ikke første gang koret dro utenlands da de reiste på turné i sommer. Først på programmet sto et besøk i Disneyland, hvor de selvfølgelig sang.

Siden gikk det slag i slag. Da de sang i Crystal Cathedral ble de filmet av den største religiøse TV-kanalen i USA. Under opptreden i Loma Linda University ble koret også filmet, men denne gang var det direktesending.

Etter å ha vært noen dager i Los Angeles dro koret videre til San Fransisco, Salem og Seattle. Det ble tid til litt annet enn synging, blant annet en dukkert i Stillehavet og en tur innom China Town i San Fransisco.

På repertoaret til jentekoret sto melodier av bl. a. Mozart, Händel, Purcell og Brahms. De sang også norske folkesanger og sanger av nålevende norske komponister.

I løpet av de fjorten dagene turen varte, sang jentene for mange tusen publikummere. Turnéen ble en flott markedsføring av Sandefjord Jentekor og Norge.

Etter det Stemmebåndet har fått vite, så får Sandefjord Jentekor besøk av Seattle Girls Choir denne sommeren. I 1996 fyller også koret 40 år og vi gratulerer!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar